top of page
מאמרים נוספים
 עקבו אחרי בפייסבוק
  • Facebook Basic Square
חיפוש

מילון מושגים מעולם העיסוי

  • אוהד ענבר
  • 22 ביוני 2016
  • זמן קריאה 4 דקות

(Meridians)?מה הם מרידינאנים

המרידיאנים הם קווי כוח אנרגטיים שהסינים שירטטו את מהלכם ואת הקשר שלהם לאיברים הפנימיים. ערוצי זרימת אנרגיית החיים בגוף, זורמים במסלולים קבועים. קיימים בגוף 24 זוגות של מרידיאנים, המחוברים ל – 12 איברים: לכל מרידיאן קיים בן זוג זהה בצד הנגדי של הגוף וכל מרידיאן יש לו את המשלים שלו.

Jing - החוטים האורכיים הראשיים ששזורים בצורה חזקה. Luo - החוטים האופקיים שמחברים את החוטים הראשיים. מבחינת התאוריה של הרפואה הסינית, למרידיאנים בהחלט יש ביטוי פיזי (מורפולוגי). הם עוברים בחריצים הנמצאים בין מבנים אנטומיים: למשל בין שני שרירים, בין גיד לעצם או בין עצם לכלי דם וכו'. בתוך החריץ אנו מוצאים את הנוזל הבין תאי. ניתן לומר, אם-כך, שהמרידיאנים הנם הרווחים שבין מבנים אנטומיים. המבנים מורכבים מ- 5 סוגי רקמה: עור, שרירים, כלי דם, עצמות, גידים ורצועות . כל 5 סוגי הרקמה עטופים ברקמה מחברת אשר יוצרת את שתי הגדות של התעלה. לפי תאוריית המרידיאנים למערכת המרידיאנים יש תפקיד חשוב בוויסות תהליכים פיזיולוגיים המתרחשים בגוף. וויסות התהליכים מתרחש בעיקר בגפיים, היכן שנקודות האקופונקטורה העיקריות נמצאות. לעומת זאת, על פי ההשקפה של הרפואה הקונבנציונלית אין קשר בין וויסות תהליכים פיזיולוגיים של האיברים הפנימיים לבין תהליכים המתרחשים בגפיים. תאוריית המרידיאנים מהווה חלק חשוב מהבסיס התאורטי של האקופונקטורה שהתפתחה על פני אלפי שנים דרך הסתכלות אמפירית וניסיון קליני. דבר ראשון, יש לנסות ולהבין איזו מערכת לא מתפקדת, ורק לאחר שמבינים זאת בוחרים את הנקודות. אין קיצורי דרך ואין נוסחאות שמתאימות לכולם, אלא יש להתאים טיפול לכל מטופל ומטופל. ידע בתאוריית המרידיאנים מאפשר זאת, כמו מפה שבאמצעותה אנו מנווטים דרך הסימפטומים של המטופל. ברגע שאנחנו יודעים למקם את המטופל על המפה אנחנו יכולים למצוא את הדרך שבה נוכל להחזירו לאיזון.

 

מה זה סוג'וק?

סו ג'וק (Su Jok) היא שיטת טיפול המבוססת על מסורות הרפואה הסינית והקוריאנית העתיקות שמאמינות שהמקור למרפא תחלואי הגוף שוכן בכף היד. לפי מסורות אלה, כף היד היא למעשה מעין תמונת מראה של הגוף כולו.

כשאנו סובלים מכאב מסוים, האיבר הכואב שולח אותו אל כפות הרגליים והידיים שלנו (סו-יד וג'וק-רגל), כך שהן משקפות כל כאב שאנו חשים בגופנו, וגם את מיקומו ומקורו. על כף היד או הרגל מופיעה גם "נקודת ריפוי", מעין גביש הנוצר מיד עם הופעת הכאב.

לאחר אבחון מקור הכאב, אני משתמש באלמנטים טיפוליים מרפואת המזרח – דיקור, עיסוי ועוד בכפות הידיים וההקלה היא מיידית.

רוצים לנסות? צרו קשר עוד היום: 052-2344743

 

מה היא בעצם פאשיה (בעברית: חיתולית), וכיצד היא מתחברת לעולם העיסוי?

Fascia (תרגום מאיטלקית)

האם שמעתם על מושג זה, ושאלתם את עצמכם - מה זה בעצם אומר?

ובכן, הפאשיה מחברת בין איברי הגוף הפנימיים לבין שרירי הגב והגפיים ובין השרירים השונים. הרקמה אחראית לשמירה על מבנה הגוף, לתמיכה והגנה על איברי הגוף, הנמשכת מכף רגל ועד ראש, ומשמשת אף כבולם זעזועים.

לפאשיה תפקיד מרכזי במחזור הדם ובתהליכים ביוכימיים כגון תקשורת בין-תאית. מהווה קו הגנה ראשון של הגוף מפני גורמי מחלה וזיהום. לאחר פציעה, היא זו שיוצרת את התנאים המאפשרים את התחדשות הרקמה.

היא מחולקת לשלוש רמות עומק:

פאשיה שטחית (Superficial Fascia) – נמצאת מתחת לעור ברוב חלקי הגוף, משמשת מאגר של מים ושומן ומקום מעבר לכלי דם, לימפה ועצבים; מבודדת ומגינה על הגוף מבחוץ.

פאשיה עמוקה (Deep Fascia) – רקמת חיבור סיבית דחוסה המקיפה את רוב חלקי הגוף הפנימיים ומקשרת ביניהם באמצעות רצועות, גידים ועוד.

פאשיה של קרביים (Fascia Visceralis) – מחזיקה כל איבר פנימי בחלל שלו ומקיפה אותו באופן צמוד. מורכבת משתי שכבות של קרום נסיובי. הקרום החיצוני נקרא דָּפְנִי וזה הצמוד לאיבר עצמו נקרא קִרְבִּי. לכל איבר קרום נסיובי מותאם לו, קרומי המוח, כיס הלב, קרום הריאה והצפק בחלל הבטן.

לפני 30 שנה שיער הפיזיותרפיסט האיטלקי לואיג'י סטקו כי טיפול המתמקד ישירות ברקמת הפאשיה יביא לשיפור דרמטי בכאבים, בדלקות ובהפרעות שרירים ושלד. עד היום היא לא זכתה להתייחסות ראויה, אבל לאחרונה טוענים מומחים כי היא ההסבר והמקור להרבה מכאובים, דלקות ומגבלות מוטוריות. הוא מתמקד באזורים אנטומיים ספציפיים שבהם קיימת רקמת הפאשיה, ומשפיע ישירות על הפאשיה. מחקרים שבוצעו באירופה ובארצות הברית הראו שמדובר בטיפול יעיל.

בעיסוי ממוקד לאזורים אלו ניתן להקל ולסייע בכאבים חוזרים, ולשיקום לאחר פציעה.

 

מהי חומצה לקטית

חומצה לקטית (באנגלית: Lactic acid) או חומצת חלב היא תרכובת אורגנית קטנה בעלת חשיבות רבה בביולוגיה. מקור שמה של החומצה במילה הלטינית Lac, "חלב". החומצה התגלתה לראשונה בחלב. למרות הדמיון בשם ללקטוז, אין מדובר בנגזרת של סוכר זה (בלקטוז 12 אטומי פחמן ובחומצה לקטית - שלושה בלבד). למרות זאת קיים ביניהם קשר: חיידקים המצויים בחלב הופכים את סוכר החלב, לקטוז, לחומצה לקטית בתהליך תסיסה, ולכן שמה הטריוויאלי של החומצה הלקטית הוא חומצת חלב.

חומצת החלב נוצרת בשרירים של גוף האדם בעת ביצוע פעילות גופנית מאומצת וממושכת. במצב זה כמות החמצן שמגיעה לתאי השריר אינה מספיקה לחמצון מלא של הגלוקוז ובתהליך החמצון החלקי נוצרת חומצת החלב. חומצת החלב שמצטברת בשריר גורמת לכאב אופייני בשריר (״שריר תפוס״), אשר חולף עם הזמן כאשר לשריר מגיע דם טרי נושא חמצן וחומצת החלב מתחמצנת ומנוקזת מהשריר.

תפקידו של העיסוי, אם כן, הוא לעזור לזרימת הדם בגוף להיות טובה יותר, ומכאן - זירוז יציאת חומצת החלב מהמקום שבו התמקמה, ומשם תמשיך בדרך לפירוקה החוצה. בתהליך זה תושג הקלה של הכאב (לעתים לאחר התגברות הכאב למשך יום או יומיים, תלוי במצב הגופני. אחרי הכל, העיסוי "מפעיל" את השרירים בעבודה), לפחות עד הפעם הבאה...

אז פנו לעצמכם זמן, ובואו להיפטר מכמה חומצות חלב מיותרות :)

 
 
 

コメント


bottom of page